با گشایش نماد معاملاتی جفت ارز ریال-روبل در بازار متشکل ارزی، توافق ایران و روسیه برای توسعه همکاریهای پولی و بانکی در گام اول عملیاتی شد.
به گزارش خبرنگار ایبِنا، دو هفته پیش رئیسکل بانک مرکزی که به مسکو رفته بود ؛ طی دیدار با مقامات ارشد روسیه، از توافقات راهبردی در حوزه پولی و بانکی خبر داد که به طور جدی توسط بانکهای مرکزی دو کشور در حال پیگیری است و دیروز تسهیلگری بسیار خوبی در این حوزه رخ داد و آن اینکه نماد معاملاتی جفتارز ریال-روبل در بازار متشکل ارزی ایران گشایش یافت.
نماد معاملات جفتارز ریال – روبل در بازار متشکل ارزی کشور پس از توافق ایران و روسیه برای توسعه همکاریهای پولی و بانکی در گام اول عملیاتی، دیروز سهشنبه، ۲۸ تیرماه گشایش یافت که براساس آن، صادرکنندگان از این پس مجاز خواهند بود روبل خود را با نرخ توافقی در صرافیهای مجاز بفروشند.
همچنین دانشجویان هم در چارچوب مقررات ارزی بانک مرکزی میتوانند درخواست خود را در یکی از سرفصلهای مصارف ارزی خدماتی (غیربازرگانی) که از سوی بانک مرکزی تعیین شده است، ثبت کنند.
در واقع با گشایش نماد معاملاتی جفتارز ریال-روبل در بازار متشکل ارزی ایران، توافق ایران و روسیه برای توسعه همکاریهای پولی و بانکی در گام اول عملیاتی میشود که با این تسهیلگری برای صادرکنندگان نیز، شاهد انقلاب صادراتی خواهیم بود؛ البته به شرط اینکه از این شرایط پیشآمده بهره کامل را ببریم و فرصت طلایی را به نقرهای و یا برنزی تبدیل نکنیم!
تسهیلات جدید برای تجاری که در روسیه فعالیت دارند
سید جلیل جلالی فر؛ عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا با تاکید بر اینکه توافقات بسیار خوبی در حوزه پولی و بانکی بین ایران و روسیه شکل گرفته است، اظهار کرد: در سفر اخیر رئیس کل بانک مرکزی ایران به روسیه مذاکرات و توافقات خوبی حاصل شد که نتیجه آن افزایش صادرات ایران خواهد بود.
وی با تاکید براینکه دشمنان منتظر هستند تا موفقیتهای اقتصادی ایران و راهکارهای آن را رصد کنند، گفت: باید متقاضیان دریافت تسهیلات توافق شده میان ایران و روسیه را هدایت کنیم تا به بانکها مراجعه کنند و تسهیلات را دریافت کنند نه اینکه جزئیات توافق را رسانهای کنیم و کشورهای با نیت سوء از آن برعلیه خودمان سواستفاده کنند. این در حالی است که روسیه هم اصلا این موارد را رسانهای نکرده است.
جلالیفر تصریح کرد: بانک مرکزی در گذشته، در حق صادرکنندگان اجحاف میکرد به نحوی که روبل حاصل از صادرات آنها را با نرخ حتی کمتر از سامانه نیما خریداری میکرد. اما بانک مرکزی دولت سیزدهم تسهیلگریهایی در این زمینه انجام داده تا صادرکننده ارز خود را ارزان نفروشد.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه تاکید کرد: با توجه به اینکه ایران در مسیر کریدور شمال- جنوب قرار گرفته، میتواند حلقه اتصال بین روسیه با کشورهای همسایه ما از جمله عراق و پاکستان باشد و این در حالی است که عراق و افغانستان نیز به کالاهای روسی از جمله آرد و روغن و گندم نیاز دارند.
وی ادامه داد: بانک مرکزی باید بپذیرد روبل هم به قیمت توافقی در صرافیهای مجاز کشور توسط تجار معامله شود و دولت در این امور دخالت نکند و فقط نظارت داشته باشد.
جلالیفر با بیان اینکه هرچه دولت در تعیین نرخ تکلیفی دستوری عمل نکند، تجارت روانتر میشود، اظهار کرد: با حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی به همین سمت خواهیم رفت. در حال حاضر با تلاشهای رئیس سازمان توسعه تجارت و رئیس کل بانک مرکزی نیز فتحالبابی شده به نحوی که قرار شد با مکانیزم جدید، روبل حاصل از صادرات با نرخ توافقی در بانک قابل معامله باشد. در این صورت توان رقابتی صادرکننده ۲۰درصد افزایش مییابد. اینها اقدامات خوبی است که در این دولت انجام شده است.
استراتژی روسیه در تجارت آزاد ایران و اوراسیا
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه همچنین با اشاره به تجارت آزاد بین اوراسیا و ایران، گفت: عزم روسیه دراین باره از سال ۲۰۱۷ بوده و در دولت هم سند توسعه اقتصادی و ژئوپلتیک خود با کشورهای حوزه دریای خزر و آفریقا و هند و برخی کشورهای آسیای شرقی از طریق قلمرو جمهوری اسلامی ایران را به تصویب رساندند که در این سند تاکید شده اگر میخواهیم استراتژی توسعه اقتصادی و ژئوپلتیکی روسیه در این بخش از جهان رخ دهد راهی نیست جز برقراری تجارت آزاد با ایران.
وی ادامه داد: روسیه یکی از کشورهای اصلی و و بزرگ و موثر در اوراسیاست و هر موفقیتی که درباره اوراسیا داشتیم به واسطه حمایت روسیه بوده است. بنابراین با توجه به عزم جدی و استراتژی روسیه، ما نیز باید در برطرف کردن ضعف زیرساختهای لجستیکی سرعت عمل به خرج دهیم. زنجیره لجستیک و حمل و نقلی ما کامل نیست و باید کامل شود. هرچند ریل مسیر اینچه برون تکمیل است اما مشکلات فنی خاص خود را دارد.
جلالیفر تصریح کرد: خوشبختانه در این دولت روابط با ترکمنستان حسنه شده است و شاهد هستیم ترانزیت روز به روز در حال رونق بیشتر است؛ اما مهمترین موضوع اتصال ریل به دریای خزر است که هنوز هم کارها کند پیش میرود. دولت باید تمرکز بیشتری در این بخش داشته باشد و به امور سرعت ببخشد. همه شرایط مهیاست و دولت هم پای کار است اما چون تغییری در بدنه کارشناسی و مدیران میانی شاهد نبودیم اتفاق خاصی در این حوزه ها رخ نداده است.
به گفته او، دنیایی از کالاهای تزانزیتی وجود دارد که باید از مسیر ایران برود اما هنوز کامیون و کشنده مناسب نداریم. دولت باید یک تصمیم انقلابی بگیرد و مجوز واردات ۲هزار کشنده بدهد اما نه کشنده ۲سال ساخت بلکه کمی بیشتر. برای یکبار ۵ هزار ماشین ۵سال ساخت وارد شود چه ایرادی دارد؟ در این صورت ماشینهای فرسوده فعلی هم از رده خارج میشوند.
سفر پوتین نگاه مردم روسیه را تغییر میدهد
به اعتقاد این فعال حوزه روسیه، برقراری تجارت آزاد بین ایران و روسیه که براساس آن ۸۰درصد کالاها با تعرفه صفر مبادله خواهند شد، یک انقلاب و طوفان صادراتی ایجاد خواهد کرد.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه گفت: براساس قرارداد ۲۵ ساله با روسیه، سرمایهگذاران ایرانی نیز میتوانند در روسیه همکاری کنند و بخشی از کالاهای نیمه تولید شده را در آنجا تکمیل و بازار را تصاحب کنند. در واقع در این دو سه سالی که فعلا خلایی وجود دارد به خوبی میتوانیم جایگزین دیگر کشورها در بازار روسیه شویم.
جلالیفر حضور پوتین در ایران را از نگاه جهانی بسیار مفید دانست و گفت: این سفر از نظر افکار عمومی در جامعه روسیه هم بسیار مفید است چرا که جامعه هدف یک تاجر، مردم و بازار روسیه است. خوشبختانه امروز نگاه مردم روسیه به سمت ایران است و به عنوان بهترین و وفادارترین دوست معرفی میشود.
وی ادامه داد: سلیقه مردم به طور ۱۰۰ درصد به سمت ایران و کالای ایرانی است بنابراین باید کالای با کیفیتی تولید کنیم که به ذائقه مردم هم سازگاری داشته باشد.