سید محمد اتابک، وزیر صنعت معدن و تجارت در ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران اظهار داشت: صنعت فولاد یکی از افتخارات و از بخش‌های بالنده و پیشرو کشور است که به اهداف سند چشم انداز ۱۴۰۴ دست پیدا کرده است.

تولیدکنندگان؛ بزرگترین خادمان کشور

وزیر صمت در ابتدای سخنرانی خود اظهار داشت: رهبر فرزانه‌ ما در سال‌های اخیر همواره بر جهش تولید و رفع موانع از آن به‌عنوان اولویت اصلی تأکید کرده‌اند. اگر تولید کشور رشد کند،  بسیاری از چالش های کنونی از جمله تورم، بیکاری و رکود اقتصادی رنگ خواهد باخت. این واقعیت را نمی‌توان نادیده گرفت که بسیاری از افرادی که امروز در عرصه تولید فعالیت می‌کنند، با تلاش‌های خستگی‌ناپذیر خود، به چرخه اقتصاد کشور رونق می‌بخشند و بزرگترین خدمت را به کشور ارائه می دهند. به همین دلیل است که رهبر معظم انقلاب، این عزیزان را جهادگر می نامد.

وی افزود: صنعت فولاد با رویکرد بومی‌سازی و بهره‌گیری از دانش جوانان و شرکت‌های دانش‌بنیان و متخصصین با تجربه، موفق شد از خسارات ناشی از تحریم‌های ظالمانه مصونیت یابد.

به گفته وزیر صمت، در شرایط تشدید تحریم‌ها، چاره‌ رویارویی با این تهدید به خوبی و درستی تشخیص داده شد و این صنعت به درستی عمل کرد. بکارگیری دانش فنی و بومی‌سازی آن در صنعت فولاد کشور با جلب مشارکت تأمین کنندگان و سازندگان و شرکت‌های دانش بنیان‌ داخلی، واکنش درستی برای حفاظت از صنعت و تولید ملی در شرایط تحریم بود و هست.

فولاد ایران در جایگاه دهم جهان

اتابک با اشاره به جایگاه جهانی صنعت فولاد کشور بیان داشت: این صنعت با وجود تمامی تنگناها، به‌ویژه در سال‌های اخیر و در شرایط تحریم، با تلاش و همت شما دست‌اندرکاران و تولیدکنندگان فولاد کشور و با عنایت خداوند، موفق به کسب جایگاه دهم جهانی شد. این توفیق بالایی برای کشور است که در آغاز انقلاب، تولید آن تنها یک میلیون تن بود و امروز در جایگاه دهمین تولیدکننده فولاد جهان قرار گرفته‌ است.

ناترازی‌های انرژی؛  بزرگترین چالش داخلی صنعت

وی در ادامه به چالش انرژی صنایع نیز اشاره کرد و گفت: جایگاه فولاد کشور در اقتصاد ملی و همچنین جایگاه جهانی فولاد کشور با تهدیدهای مختلفی از داخل و خارج مواجه است. بزرگ‌ترین تهدید داخلی ما، متأسفانه ناترازی‌های انرژی  است. کسری برق و گاز است باعث کاهش تولید می شود.

وی افزود: ما در وزارت صمت پیگیر تأمین گاز و برق صنایع هستیم و اعتراض خود را در هیئت دولت بارها مطرح کرده‌ایم و رئیس جمهور نیز همواره حمایت کرده است. این چالش‌ها باید مورد توجه قرار گیرد و مدیریت شود؛ زیرا اگر این مشکلات حل نشود، قطعاً وضعیت اقتصادی کشور تحت تأثیر قرار خواهد گرفت و سفره‌های مردم کوچکتر خواهد شد. ما باید همت کنیم و این مسائل را حل کنیم زیرا صنعت فولاد پیشران اقتصاد کشور است. انشاله با همتی که هست، در طول سال‌های آتی از این تله که در مسیر اقتصاد فولاد ایجاد شده رهایی یابیم.

نوآوری و افزایش مزیت رقابتی؛ راهکار صنایع فولادی در رقابت‌های منطقه‌ای

اتابک یکی دیگر از چالش‌های صنعت فولاد را سرمایه‌گذاری کشورهای همسایه و تولید کنندگان بزرگ جهان عنوان کرد و افزود: در حال سرمایه‌گذاری برای احداث کارخانه‌های فولادی در کشورهای همسایه در حال انجام است که می تواند بازار صادراتی فولاد کشور را هدف قرار دهد. این امر به زودی ظرفیت تولید، صادرات و مزیت‌های رقابتی ما را در منطقه به چالش خواهد کشید. از سوی دیگر پیشرفت فناوری در جهان شتاب گرفته و تحقق این امر در پایین دست و بالا دست صنعت فولاد اجتناب ناپذیر است.

جزنیات بسته صمت برای حمایت از صنایع در برابر ناترازی انرژی

وزیر صمت با تشریح چالش و راهکارهای چالش انرژی اظهار داشت: به‌عنوان کسی که در سال‌های اخیر در دل تولید فعالیت کرده‌ام، همواره شاهد محدودیت‌هایی بوده‌ام که بر اثر تنگناهای انرژی بر صنایع تحمیل شده است. در چند ماه اخیر که این مسئولیت را نیز برعهده داشته ام، همواره تلاش‌ مضاعف برای رفع این مشکلات داشته ام؛ به گونه ای که در جلسه‌های هیات دولت همواره بحث ناترازی‌ها و کمبود انرژی برای صنایع مطرح بوده و خوشبختانه شخص رئیس‌جمهور نیز همواره حمایت خود را از تأمین گاز و برق بخش صنعت ابراز کرده‌اند.

وی افزود: اخیراً بسته‌ ای حمایتی با جلب همکاری صاحبنظران و بخش خصوصی تهیه شده و به هیات دولت تقدیم کرده ایم. بسته حمایت از صنایع در برابر ناترازی انرژی که مورد حمایت رئیس جمهور هم است، در کمیسیون زیربنایی دولت مصوب شده و امیدواریم با تصویب در کمیسیون اقتصادی به هیئت دولت ارائه شود.

فرصت صادراتی صنعت فولاد کشور از پیمان اوراسیا

وزیر صمت در ادامه با بیان اینکه فولاد پس از محصولات پتروشیمی، بزرگ‌ترین کالای صادراتی کشور است و باید تلاش کنیم ارزآوری این صنعت را بیش از پیش رونق بخشیم، اظهار داشت: یکی دیگر از موضوعاتی که در صنعت فولاد باید به آن توجه جدی داشته باشیم، رفع موانع صادراتی از فولاد کشور است. برای اینکه بتوانیم از ظرفیت تولید فولاد کشور به‌طور کامل بهره‌برداری کنیم و به ارزش افزوده بالاتری دست یابیم، باید موانع صادرات را کاهش دهیم.

وی توضیح داد: خوشبختانه پیمان‌های تجاری مثل اوراسیا، پاکستان و دیگر کشورهای همسایه عملیاتی شده است. این پیمان ها با تعرفه‌های صفر به اجرا درآمده است و ظرفیت خوبی برای تولیدکنندگان، تجار و صادرکنندگان و صاحبان صنایع ایجاد شده است. امیدوارم این فرصت های صادراتی همانند پیمان اوراسیا نتیجه ثمربخشی برای کل تجارت کشور ازجمله صنعت فولاد کشور به دنبال داشته باشد.

راه اندازی ستاد فولاد

وزیر صمت در ادمه به حکمرانی مطلوب در حوزه معدن و صنایع معدنی اشاره کرد و گفت: باید حکمرانی و سیاست‌گذاری‌ درستی در حوزه فولاد، معدن و صنایع معدنی داشته باشیم. یکی از اقداماتی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تنظیم گری بهتر این حوزه داریم، راه‌اندازی ستادی مرکزی تحت عنوان “ستاد فولاد” است. این ستاد با مشارکت بخش خصوصی و انجمن تولیدکنندگان تشکیل خواهد شد و سعی دارد بخشی از تنظیم‌گری‌ها و برنامه ها را به صورت تخصصی و بهینه محقق سازد و شرایط بهتری را برای صنعت فولاد کشور رقم زند.

صنعت فولاد توانایی جذب سرمایه های راکد در سطح جامعه را دارد

وزیر صمت در سخنرانی خود به ظرفیت صنعت فولاد برای سرعت بخشی به توسعه کشور اشاره کرد و گفت: اکنون باید بر روی تشکیل سرمایه ثابت در کشور تمرکز کنیم و نباید تصور کنیم که امکان توسعه در کشور تضعیف شده یا وجود ندارد. وی افزود: در حال حاضر اعتماد عمومی به صنعت فولاد کشور وجود دارد و می‌توانیم بخشی از سرمایه‌های راکد و غیرمولد در جامعه را با کسب اعتماد و ارائه برنامه‌های مناسب به چرخه تولید بازگردانیم.

وزیر صمت تصریح کرد: جلب مشارکت فقط در عرصه سیاسی نیست؛ در عرصه اقتصاد این موضوع اهمیت فراوانی دارد و می‌تواند تأثیر بسزایی بر زندگی و رفاه مردم داشته باشد. خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه، پیش بینی لازم برای مردمی کردن بخش صنعت و معدن صورت گرفته است. این امر نه تنها به رونق بخش صنعت و معدن کمک می‌کند، بلکه مانع از خام فروشی نیز خواهد شد.

شتاب توسعه با مردمی سازی صنعت

وی به این نکته هم اشاره کرد که ارتقای تکنولوژی یکی از نکات کلیدی است که باید جدی گرفته شود؛ چراکه سایر صنایع کشور نیز با این چالش مواجه‌اند و این ارتقای آن می تواند به کل صنعت کشور کمک کند. وی ادامه داد: امیدوارم شرایط برای صنعت فولاد با سرعت بیشتری بهبود یابد و بتوانیم با مشارکت مردم به سمت توسعه صنعت کشور و مردمی سازی صنعت قدم پیش رویم.

وزیر صمت در پایان رویکرد جشنواره فولاد برای معرفی تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان زنجیره فولاد را ارزشمند عنوان کرد و از ضمن قدردانی گفت: تقویت صندوق‌های سرمایه‌گذاری، پیشبرد فولاد سبز و تاسیس نیروگاه‌های خودتأمین از جمله اقدامات موثری است که توسط صنایع دنبال می شود و تلاش خواهیم کرد که این موضوعات با پیشرفت و سرعت بیشتری دنبال شود.