بهروز رحمتی از صعود افتخار آفرین ایران بر جایگاه پنجم رنکینگ جهانی ذخایر مس در سال تولید،دانش بنیان و اشتغال آفرین با همت سخت کوشان شرکت ملی صنایع مس ایران خبر داد.
به گزارش رویداد شرق به نقل از مس پرس، بهروز رحمتی معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران با عنوان این که ایران پیش از این، رتبه هفتم بزرگترین دارندگان ذخایر جهانی مس دنیا را در اختیار داشت، گفت: با اکتشافات اخیر در معدن مس سونگون و افزوده شدن بالغ بر یک میلیارد تن ذخیره جدید به معدن مس سونگون در استان آذربایجان شرقی و همچنین کشف ذخایر جدید در سایر معادن شرکت از جمله معادن مس سرچشمه، میدوک و معدن جدید سریدون در نزدیکی معدن عظیم مس سرچشمه در استان کرمان، حجم ذخایر شرکت مس از ۱۸ میلیارد تن به ۱۹ میلیارد تن ذخیره معدنی مس افزایش یافت.
وی افزود: در پی این نتایج اکتشافی، رتبه کشورمان بر اساس آخرین گزارش موسسه زمینشناسی آمریکا (USGS, 2022) بعد از کشورهای شیلی، استرالیا، پرو و روسیه به ردیف پنجم صعود کرده است.
به گفته وی، جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر آخرین اکتشافات صورتگرفته توسط شرکت ملی مس، با بیش از ۵۴ میلیون تن مس محتوی منابع اندازهگیری شده و نشانداده شده، با عبور از کشور مکزیک (رتبه ششم) و آمریکا (رتبه هفتم) مقتدرانه در جایگاه پنجم قرار گرفته است.
*ثبت رکورد بیسابقه ۷۶ هزار متر حفاری اکتشافی در ششماهه نخست امسال
وی با بیان این که از ابتدای سال جاری تا کنون بیش از ۷۶ هزار متر حجم عملیات حفاری اکتشافی شرکت مس بوده است، بیان کرد: انشاالله تا پایان امسال رکورد تاریخ اکتشافات در حوزه حفاری اکتشافی شرکت ملی مس را خواهیم شکست و پیشبینی میشود علیرغم مشکلات ناشی از فرسودگی ناوگان حفاری کشور و سایر مشکلات متداول در حوزه اکتشافی کشور که عمده شرکتها با آن روبرو هستند، بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار متر حفاری در سال جاری صورت پذیرد. شایان ذکر است، سال گذشته میزان حفاری های اکتشافی شرکت مس ۱۳۰ هزار متر بوده است.
معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی مس با تأکید بر اینکه اکتشافات سنگ بنا و اولین و مهمترین حلقه در توسعه پایدار صنعت مس است، تصریح کرد: با توجه به اینکه هیچ شرکت معدنی در کشور پیدا نخواهید کرد که تاکنون بهمانند شرکت مس عملیات حفاری اکتشافی را در این مقیاس انجام داده باشد، این موفقیت را شایسته تقدیر و سپاس از کلیه همکاران محترم شرکت مس بهویژه همکاران جوان و دانشمحور حوزه اکتشافات و توسعه ذخایر معدنی دانست.
*ثبت رکورد تاریخی روزانه حفاری اکتشافی برای نخستین بار به ۷۲۸ متر
رحمتی در ادامه به ثبت رکورد روزانه حفاری اکتشافی در متراژ ۷۲۸ متر برای نخستین بار اشاره کرد و اظهار کرد: بسیار مفتخریم که به استحضار سهامداران محترم شرکت و کارکنان شرکت ملی صنایع مس ایران و فعالین حوزه اکتشافی کشور برسانیم که در سال جاری در سایه الطاف و عنایات خداوند متعال و با حمایت همه جانبه همکاران و مدیریت ارشد شرکت توانستیم به رکورد بالاترین میزان حفاری اکتشافی روزانه در تاریخ اکتشافات شرکت مس به میزان بیش از ۷۲۸ متر در روز ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ دست یابیم که توفیق بسیار بزرگی برای شرکت بهشمار میرود.
*شرکت ملی مس پرچمدار رکورد در حوزه تولید است
معاون توسعه و اکتشافات شرکت مس در حوزه تولید نیز آمارهای جدیدی را اعلام کرد و افزود: در ۶ ماهه نخست امسال بالغ بر۶۱۵ هزار تن کنسانتره مس تولید کردهایم که نسبت به برنامه رشد ۷ درصدی داشته است. همچنین میزان تولید ۶ ماهه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نشان دهنده رشد بیش از ۹ هزار تنی تولید کنسانتره است.
وی تصریح کرد: بدینترتیب امسال برنامهریزی کردیم رکورد تازهای در تاریخ تولید کنسانتره شرکت ثبت کنیم و در صورت تحقق آن، این رویداد مهم و بینظیری محسوب میشود، چراکه بهرغم مشکلات کشور در حوزه تامین برق این توفیق حاصل میشود.
معاون توسعه شرکت مس میزان تولید کاتد شرکت را در شش ماهه نخست امسال ۱۴۳۳۰۰ تن اعلام کرد و گفت: در این حوزه رشد ۸ درصدی نسبت به برنامه داشتهایم و مقایسه آن با مدت مشابه سال قبل نیز نشان دهنده افزایش تولید است. همچنین با تولید ۱۴۷ هزار تن مس محتوی معدنی رشد ۶ درصدی را نسبت به برنامه ثبت کردهایم.
به گفته رحمتی شرکت ملی صنایع مس ایران از ابتدای سال تاکنون بیش از ۴۵۱ هزار تن اسید سولفوریک بهعنوان محصولی که برآیند صنعت سبز صنعت مس است تولید کرده که رکورد تاریخی در تولید این محصول شرکت محسوب می شود.
وی با تاکید بر اینکه تولید اسید سولفوریک دارای جنبههای زیست محیطی و اقتصادی است، گفت: قصد داریم امسال رکورد جدیدی در تولید اسید سولفوریک رقم بزنیم.
*با وجود کاهش قیمت جهانی مس، ۲۰ درصد رشد در فروش را ثبت کردیم
معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی مس به عملکرد شرکت در حوزه فروش در شش ماهه نخست سال جاری اشاره کرد و گفت: سال گذشته کل حجم فروش ۶ ماهه نخست، ۳۵ هزار میلیارد تومان بوده که امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ۴۳ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است که نسبت به مدت مشابه سال قبل با وجود کاهش ۲۵ درصدی قیمت جهانی مس، رشد ۲۰ درصدی در فروش را نشان میدهد.
رحمتی با در نظر گرفتن شرایط جهانی و کاهش قیمت جهانی مس نسبت به سال گذشته، حجم فروش شرکت مس را دستاوردی ارزشمند و حائز اهمیت ارزیابی کرد.
وی عنوان کرد: سال گذشته «مس» در بازار بورس لندن (LME) رکورد قیمت ۱۰ هزار و ۸۰۰ دلار را به عنوان بالاترین قیمت جهانی مس در یک قرن اخیر ثبت کرد، اما الان که با شما صحبت میکنم قیمت جهانی مس به دلیل شرایط رکورد تورمی حاکم بر دنیا در حدود ۷ هزار و ۵۰۰ دلار است. در واقع، این توفیق بزرگ در حالی بدست آمده است که بیش از ۲۵ درصد کاهش قیمت جهانی مس را طی چند ماه اخیر تجربه کردهایم.
وی با بیان اینکه با وجود این شرایط باز هم از ابتدای سال تاکنون در بخش فروش با افزایش ۲۰ درصدی فروش شرکت مواجه بودهایم گفت: این دستاورد با کوشش همه همکاران به ویژه همکاران حوزه فروش و بازاریابی به دست آمده که شایسته تقدیر میباشد.
رحمتی با بیان اینکه شرکت مس تقریبا در عمده حوزه ها رکوردهای پیشین را جابجا کرده است و برکات زیادی برای سهامداران فراهم کرده، عنوان کرد: زمانی که حجم ذخایر معدنی مس افزایش مییابد در واقع ثروت سهامداران محترم بهعنوان مالکان و ولینعمتان اصلی شرکت نیز بیشتر میشود که خبر بسیار مسرتبخشی برای آنان است.
*اظهار نظرهای غیر کارشناسانه، هدفمند و غیر منصفانه صنعت مس را هدف قرار داده است
وی با بیان اینکه بنا به آمارها و ارقام عملکرد شرکت مس در تمام حوزهها قابل تقدیر و قدردانی است گفت: نظرات افراد غیر متخصص و عمدتاً سیاسی در حوزه صنعت مس هزینه های زیاد و جبران ناپذیری برای شرکت به بار میآورد.
وی ضمن ابراز تأسف از بیان اینگونه اظهارات در حوزه مس گفت: به جای همافزایی به انتشار اخبار اشتباه و گزینشی و غیرکارشناسی میپردازند که به اعتقاد بنده؛ به عنوان کارشناسی که بیش از دو دهه به صورت تخصصی در حوزه فلزات اساسی بویژه صنعت مس فعالیت کردم؛ در شرایطی که کشور در آن قرار دارد و آحاد مردم نیاز به تزریق انرژی مثبت دارند، اینگونه نظرات غیرکارشناسی و بعضاً مغرضانه در راستای منافع ملی، شرکت و سهامداران نیست.
معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی مس با اشاره به اینکه در شرایطی به سر میبریم که شدیدترین تحریمهای بیسابقه تاریخ که بر نوع بشر تاکنون توسط قدرتهای استکباری وضع گردیده، اخیرا بر علیه ایران عزیز اعمال شده اظهار داشت: انتشار مطالب غیرکارشناسی از سوی گروهی که دانش معدنی ندارند اقدام منصفانه و درستی نیست و نباید اجازه بدهیم این افراد با بیان مطالب نادرست موجبات دلسردی آحاد مردم را فراهم کنند و جامعه را متشنج کنند.
رحمتی با اشاره به اظهارات غیر کارشناسی و انتقادات مطرح شده از سوی عدهای طی چند ماه اخیر، گفت: شرکت مس برندی بینالمللی است، لذا نباید با کم لطفی و ارائه اطلاعات غلط باعث یاس و ناامیدی مردم شویم. نباید اجازه دهیم برخی افراد با جهتگیریهای سیاسی زحمات کارگران، کارشناسان و مدیران شرکت مس را نادیده بگیرند.
وی در ادامه برخی اطلاعات منتشر شده ازسوی افراد سیاسی و با اهداف سیاسی را مورد انتقاد قرار داد و تأکید کرد: توصیه میکنم همگی با هم افزایی دنبال ایجاد برکت برای مردم و سهامداران عزیز باشیم.
رحمتی یادآور شد: در چند سال گذشته عموما شرکتهای ملی مس، فولاد مبارکه و هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس همواره ۳ شرکت برتر بازار بورس کشور به لحاظ ارزش بازار بوده که این مهم مایه افتخار کشور و فعالان بازار سرمایه بوده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه در چندماه اخیر با عدم حسن تدبیر شایسته و کم لطفی برخی از سیاسیون، شرکتی مانند فولاد مبارکه اصفهان که یکی از افتخارات بزرگ کشور، نظام مقدس جمهوری ایرن و بازار سرمایه بشمار میرود مورد سوء استفاده قدرتهای استکباری، معاندین و بدخواهان نظام قرار گرفت که به هیچ عنوان این موضوع در راستای منافع ملی و آحاد مردم ارزیابی نمیگردد.
وی اضافه کرد: از همه دلسوزان نظام و علاقمندان به شرکت ملی صنایع مس ایران صمیمانه تقاضامندم که در راستای همافزایی و جلوگیری از انتشار اخبار و گزارشات غیرکارشناسی گام بردارند و چناچه مطالبی یا موضوعاتی در راستای بهبود شرایط شرکت ملی صنایع مس ایران به ذهن ایشان متبادر می گردد به مجموعه مدیریتی شرکت ملی مس منعکس کنند تا اقدامات اصلاحی احتمالی صورت پذیرد و از انتشار اخبار ناصحیح در فضای مجازی غیر رسمی که باعث برهم خوردن آرامش کشور میشود خوددارای نمایند.
همواره برای سهامداران فملی بازدهی مثبت داشتیم
معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی مس خاطرنشان کرد: احتمال اینکه در کوتاه مدت بدلیل شرایط ناپایداری اقتصادی جهانی، افزایش تورم در مقیاس جهانی و اتخاذ سیاستهای انقباضی توسط برخی از اقتصادهای بزرگ مانند آمریکا، تبعات ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و … ، قیمت جهانی مس و به تبع آن قیمت سهام شرکت دچار نوساناتی شود وجود دارد؛ اما این صنعت به هیچ عنوان قابل مقایسه با سایر صنایع مشابه نیست. اگر اعداد و ارقام حدود ۱۶ سال گذشته را بررسی کنید متوجه میشوید عموما صنعت مس یکی از سهامهای با بازدهی بالا برای سهامداران محترم بوده است.
رحمتی با بیان این که مس به عنوان صنعتی پیشتاز بین فلزات اساسی و استراتژیک محسوب می شود، بیان کرد: امیدوارم با هم افزایی و همدلی شرایط رشد و ارتقای این صنعت در داخل و خارج از کشور را فراهم کنیم.
*بدون شک، پتانسیل تولید یک میلیون تن مس محتوی غیر قابل انکار است
وی در زمینه طرحهای توسعه شرکت مس و ظرفیتهای توسعهای آن گفت: با این حجم از ذخایر معدنی و همچنین در نظر گرفتن تمامی آیتمهای اقتصادی در حوزه سرمایهگذاری صنعت مس، شرکت ملی مس بدون شک پتانسیل تولید یک میلیون تن مس محتوی معدنی و یا مس کاتدی را دارد.
رحمتی افزود: با توجه به تحریمهای شدید اعمال شده و بعضا تشتت در دیدگاههای توسعه ای طرح های توسعه در گذشته میتوانست از سرعت مناسب تری برخوردار باشد، اما کمتر از یک سال است که توسعه پایدار در اولویت نخست مدیران این شرکت قرار گرفته و ظرفیتسازی تولید یک میلیون تن را در برنامه ها گنجانده و با قدرت پیش میرود.
وی در ادامه وجود ۵ شرط اصلی برای توسعه پایدار در حوزه معدن را مهم عنوان کرد و در توضیح آن گفت: شرط نخست حجم ذخایر معدنی است که در حال حاضر بالغ بر ۱۹ میلیارد تن حجم ذخایر معدنی شرکت مس است و بالغ بر ۵۴ میلیون تن مس محتوی خالص در کشور به عنوان بیسابقهترین رکورد ذخایر معدنی کشور را در اختیار داریم. بر همین اساس میتوان گفت که برای بیش از یک قرن آینده دارای ذخایر معدنی برای ظرفیت تولید فعلی هستیم و جای نگرانی برای توسعه پایدار نیست. مقایسه ذخایر قطعی حوزه های مختلف معدنی کشور مانند مس، آلومینیم، سنگ آهن و … بدون شک نشان دهنده اختلاف شاید برتری ذخایر معدنی مس کشور میباشد. در حالی که ذخایر فعلی برخی از سایرحوزه های معدنی برای طرفیت تولید فعلی در حال حاضر کفایت مصرف کمتر از ۲ دهه را دارد، ذخایر مس پاسخگوی بیش از ۱۰۰ سال آینده را خواهد داشت.
رحمتی با تاکید بر ظرفیتهای بیشماره بخش معدن بهویژه صنعت مس برای توسعه اقتصادی کشور خاطرنشان کرد: در راستای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر نقش مؤثر و راهبردی بخش معدن در اقتصاد کشور، شرکت مس با تمام توان علمی، فنی و تجهیزاتی در اختیار، در جهت نیل به این تکلیف گام برداشته تا با توسعه هرچه بیشتر اقتصاد معدن در ایجاد اشتغال، ثروت و رونق اقتصادی نقش ملی خود را ایفا کند.
*مس سرور همه فلزات اساسی در حاشیه سود است
رحمتی شرط دوم در حوزه توسعه پایدار را صرفه اقتصادی دانست و افزود: مطالعات بازار نشان میدهد قیمت تمام شده هر تن مس طی حدو یک دهه اخیر در دنیا ۲ هزار و ۸۰۰ دلار است و میانگین قیمت فروش در طی حدود ۱۷ سال گذشته حدود ۷ هزار دلار بوده است. در این حوزه نیز مقایسه ضمنی سایر فلزات مانند قیمت آلومینیوم با مس گواه برتری قابل توجه مس بر سایر فلزات پایه و فولاد در ایجاد برکت اقتصادی پایدار و بلندمدت برای آحاد سهامداران محترم است.
*امکان توسعه پایدار از محل منابع داخلی شرکت را داریم
وی در ادامه سومین عامل را قابلیت تأمین مالی طرحهای توسعه عنوان کرد و متذکر شد: سال گذشته ۳٫۳ میلیارد دلار حجم فروش بوده است که به عبارتی میتوان گفت ۸۰ هزار میلیارد تومان حجم فروش بوده و ۵۰ هزار میلیارد تومان سود خالص داشتهایم که معادل حدود ۲ میلیارد دلار سود خالص سالیانه بوده است.
به اعتقاد رحمتی از محل سود داخل شرکت هم امکان توسعه پایدار وجود دارد و گام برداشتن در این مسیر می تواند آینده خوبی را به ترسیم بکشاند و نصیب سهامداران محترم گردد.
وی با تاکید براین که شرکت مس علاوه بر این تامین نیاز داخل، قابلیت صادرات دارد و یک شرکت صادرات محور محسوب میشود و در شرایط مالی خوبی قرار دارد، اظهار کرد: شرکت مس همیشه از حمایت سهامدارانش برخوردار بوده است و با حضور در مجامع و موافقت با افزایش سرمایه باعث تمرکز منابع در بخش طرح های توسعه شدهاند که این همراهی شایسته قدردانی میباشد.
*شرکت ملی مس پیشرو در بکارگیری انرژیهای تجدید پذیر و سبز
وی مورد چهارم را به تامین آب مورد نیاز شرکت مس از طریق بزرگ ترین پروژه انتقال آب از خلیج همیشه فارس به فلات مرکزی ایران عنوان کرد و افزود: شرکت مس در این پروژه ۳۳ درصد سهامدار است و بالغ بر ۵۰ میلیون متر مکعب در فاز اول آب تامین میشود، از این رو برای انجام طرحهای توسعه از آب مورد نیاز برخوردار هستیم
معاون توسعه اکتشافات شرکت مس خاطرنشان کرد: این مگا پروژه که با توان فنی داخلی اجرا شد هماکنون در حال بهرهبرداری میباشد و بخشی از آب مورد نیاز پروژههای توسعهای تعریف شده برای افزایش تولید توسط این طرح تامین میشود. برای مثال ۱۰ میلیون متر مکعب آب مصرفی مجتمع مس سرچشمه در حال حاضر از طریق پروژه انتقال آب خلیج فارس تامین میگردد.
رحمتی تامین برق را شرط پنجم عنوان کرد و گفت: در حالی که ظرفیت تولید۶۵۰ مگاوات ظرفیت برق را داریم، کل مصرف ما در حال حاضردر حدود ۲۰۰ مگاوات است.
وی شرکت ملی مس را پیشرو در بکارگیری انرژیهای تجدید پذیر و سبز عنوان کرد و گفت: احداث نیروگاه خورشیدی و بادی با ظرفیت بیش از ۱۰۰۰ مگاوات توسط شرکت مس در دستور کار شرکت قرار گرفته است که با اجرای آن بیش از ۲ برابر ظرفیت مورد نیاز، تولید برق خواهیم داشتم.
معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی مس یادآور شد: تمام شرایط و امکانات لازم برای توسعه پایدار صنعت مس ایران و تولید یک میلیون تن مس محتوی مهیا است و تنها نیازمند حمایت معنوی سه قوه کشور و پرهیز برخی از عزیزان سیاسی از بعضی اظهار نظرهای غیر کارشناسی هستیم.
رحمتی در ادامه افزود: تاکید میکنم که بدون شک این پتانسیل در شرکت مس وجود دارد و برای همه آحاد مردم برکت به همراه خواهد داشت.
*قابلیت تامین حداقل ۲۰ درصد از ارز مورد نیاز کشور را داریم
وی با بیان این که میانگین سالیانه فروش در طول ۱۶ سال گذشته حدود ۲ میلیارد دلار بوده است، متذکر شد: با افزایش تولید به یک میلیون تن مس محتوی، حجم فروش سالیانه به ۱۰ میلیارد دلار افزایش می یابد. که نقش بسیار مهمی در تامین ارز مورد نیاز کشور و مردم ایفا خواهیم کرد.
وی خاطرنشان کرد: کل ارز مورد نیاز کشور در سال ۹۹ برای واردات ۳۷ میلیارد دلار بوده است که اگر فقط یک شرکت مانند شرکت ملی صنایع مس ایران چنین درآمدی (۱۰ میلیارد دلار) داشته باشد می توان ۲۰ تا ۳۰ درصد ارز مورد نیاز کشور را تنها از طریق شرکت مس تامین کرد و نبایستی سرنوشت مردم و کشور را مانند دهه ۹۰ به توافق با قدرتهای استکباری منوط و گره زد و بدون شک با تغییر نگاه به نگرش درون نگری بجای نگرش برون نگری و توافق با کدخدا میتوان برکات بیشماری را نصیب آحاد مردم نمود.
*شرکت مس ناجی دیگر شرکت های صنعتی شد
معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران در رابطه با ارزآوری شرکت مس و تاثیر آن در شرایط اقتصادی سایر شرکتها نیز تصریح کرد: شرکت مس تا کنون توانسته به شرکتهای زیادی که به ارز نیاز داشتند، کمک بسزایی داشته باشد که این مهم طی حدود ۴ سال گذشته و بویژه در حال حاضر به وضوح قابل مشاهده بوده است.
به گفته رحمتی شرکت ملی مس همواره در صدر شرکتهایی بوده که به دلیل وجود تحریمها جور عدم صادرات غیر نفتی را به ویژه طی چند سال اخیر کشیده است و توانسته سهم بسزایی در خنثیسازی اثرات تحریمهای ناجوانمردانه قدرتهای استکباری ایفا نماید.
*رکورد دار صادرات غیر نفتی هستیم
وی با بیان این سال گذشته میزان صادرات شرکت مس ۱٫۶ میلیارد دلار بوده است، افزود: شرکت مس همواره ضمن حفظ عنوان بزرگترین صادرات غیر نفتی کشور طی سنوات اخیر، رکورددار صادرات در حوزه غیر نفتی در چند سال گذشته بوده است.
معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی مس تصریح کرد: اگر کمک و همراهی شرکت مس نبود خیلی از شرکتهای بزرگ در حوزه تولید طی حدود ۴ سال اخیر با مشکلات زیادی مواجه می شدند و حتی با خطر تعطیلی و ورشسکتی مواجه می گردیدند که نقش بیبدیل شرکت ملی صنایع مس ایران در تامین ارز مورد نیاز ایشان بدون شک شایسته تقدیر و سپاسگزاری است و باید در تاریخ کشور به ثبت برسد.