حسن بقائی کارشناس اقتصادی/ یکی از ابزارهای نوین، کارآمد و قدرتمند دولتها برای کنش در فضای بینالمللی و دستیابی به موقعیت بهتر در اقتصاد جهانی، “دیپلماسی اقتصادی” است.
به گزارش رویداد شرق به نقل از شجرنیوز؛ حسن بقائی کارشناس اقتصادی درخصوص اهمیت و تاثیر دیپلماسی اقتصادی در توسعه صادرات این گونه نوشته است: گسترش بازارهای جهانی و ارتباط روزافزون بین کشورهای مختلف باعث شده است که محیط تجاری بسیاری از فعالیتهای اقتصادی با تغییر و تحولات زیادی روبهرو شود.
در این شرایط، مفاهیم دیپلماسی اقتصادی از اهمیت بهسزایی برخوردار است، به گونهای که در دوران حاضر ایجاد فضای لازم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از جمله شرایط الزامی بستر تعامل با اقتصاد جهانی را تشکیل داده است.
یکی از ارکان حیات اقتصادی در همه دنیا و تعامل تجاری فی مابین کشورها صادرات است. چرا که صادرات فصل مهمی در تجارت و تولید قلمداد می شود و همین اصل است که پایه های تجارت جهانی را به خود اختصاص داده و کشورهایی که توانسته اند بر عمق استراتژی نفوذ محصولات خود در دیگر کشورها رشد دهند بی شک میدان و عرصه تجارت را به نام خود ثبت و ضبط کرده اند.
حضور در بازارهای جهانی و افزایش کشورهای هدف صادراتی برای هر کشوری که در مسیر رشد اقتصادی در حرکت است می تواند سکوی پرشی باشد که اقتصاد آن را به سمت تعالی سوق دهد.
بسیاری از کشورها با درک درست از شرایط اقتصادی جهان، راه شکوفایی را در جایی ورای مزرهای کشور خود دیدند و برای صادرات محصولات خود به دیگر کشورها راهکارهای جدی را طرح و برنامه ریزی کردند.
جستجوی بازارهای جدید و تولید محصولات منطبق بر استانداردهای جهانی برای حضور در آن کشورها راهکاری بود که بسیاری از کشورها که صنعتی شدن را برگزیده بودند انتخاب کردند و آن را به عنوان میانبری برای پیشرفت و جهانی شدن انتخاب کردند.
در این بین مراودات و تعامل بین کشورها نیز بسیار مهم بود و سهم زیادی از گستردگی تجارت بین المللی کشورها با یک دیگر محصول همین تعامل و همدلی بود.
درک درستی که بسیاری از کشورها از فضای سیاسی و اقتصادی کشورهای مبدا صادراتی خود داشتند باعث شد بسیاری از رقبای داخلی را کنار بزنند و در آن کشورها به عنوان وزنه وزینی شناخته شوند و به این ترتیب درهای صادرات کالاهای جدی تر و استراتژیک به آن کشور را در دستور کار خود قرار دهند و از موقعیت به وجود آمده در بازار جدید نهایت استفاده را ببرند.
به همین منظور یکی از ابزارهای مهمی که در این مسیر به کمک کشورها آمد دیپلماسی اقتصادی بود تا در سایه آن کشورها به توسعه تجارت خود بپردازند.
یکی از ابزارهای نوین، کارآمد و قدرتمند دولتها برای کنش در فضای بینالمللی و دستیابی به موقعیت بهتر در اقتصاد جهانی، “دیپلماسی اقتصادی” است. این نوع دیپلماسی عبارت است از: اقدامات رسمی دیپلماتیکی که دسترسی به بازارهای خارجی را برای کسبوکارهای ملی تسهیل میکنند و در تلاش برای جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی هستند و در ضمن بر اثرگذاری روی قوانین بینالمللی در راستای پیشبرد منافع ملی تاکید مینمایند.
ایران اسلامی نیز با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در حوزه اقتصاد مقاومتی در مسیر تولید و پیشرفت صنعتی به کشف بازارهای جدید برای کالاها و تولیدات خود رو آورد تا با صادرات محصولات خود علاوه بر عرض اندام در بازارهای چند ملیتی به وارد سازی ارز به کشور نیز مبادرت ورزد و تلاش نمود تا از فضای دیپلماسی در جهت شکوفایی تجارت و صادرات بهره ببرد.
در حال حاضر “توسعه اقتصادی” به مؤلفهای اساسی در تعیین کارآمدی دولتها و قدرتمندی کشورها تبدیل شده است. بر همین اساس دغدغه اصلی دولتها، به کسب قدرت اقتصادی از طریق فتح بازارهای جهانی، تبدیل شده است.
در چنین شرایطی باید در نظر داشت که دستیابی به توانمندی اقتصادی و به تبع آن تحقق توسعه اقتصادی جز در سایه تعامل مؤثر و سازنده با اقتصاد جهانی به دست نخواهد آمد. لذا ضروری است دولتها برای کسب موقعیت بهتر در سطح اقتصاد جهانی، سلسلهای از الزامات را برای تکتک نهادها و حلقههای تصمیمگیری خود در نظر بگیرند، این مهم در حیطه سیاستگذاری خارجی با تبیین و اجرای دیپلماسی اقتصادی محقق میشود.
بی شک نفوذ در بازاذهای دیگر کشورها میتواند توسعه اقتصادی داخلی را نیز فراهم کند و در کنار ارزآوری، فراهم سازی فرصت های شغلی جدید، توسعه زیر ساختها، معرفی ایران به عنوان کشوری صاحب تکنولوژی و ارتقای دانش بومی و… را نیز برای کشورمان به ارمغان آورد.
حتی می توان گفت از طریق دیپلماسی اقتصادی و ارائه چشماندازی مطلوب از توان تجاری و صنعتی داخلی قدرت تولید و صادرات کشور با هدف افزایش فرصتهای تجاری و تعامل سازنده و هدفمند با کشورهای دیگر راه مناسبی برای جلب سرمایه گذاری نیز ارائه نمود.
در حال حاضر که تیم دولت در صدد بهبود شرایط اقتصادی و تولیدی کشور است باید با متمایل کردن سیاست به سمت و سوی دیپلماسی اقتصادی از این فضا برای رفع مشکلات صادرات بهره ببرند و در جهت تقویت صنعت ایران و بهبود شرایط اقتصادی کشور عزیزمان گام بردارند.