این روزها، همسو با برنامه ریزی بانک مرکزی برای بازار ارز، قیمت دلار با کاهش پلکانی همراه شده و در نهایت به محدود شدن فضای معاملات غیررسمی منجر شده است.
به گزارش خبرنگار ایبِنا؛ در روزهای اخیر با ابلاغیه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز، هم زمان با افزایش عرضه ارز صادرکنندگان به شبکه صرافی های سراسر کشور، در کنار تعدیل نرخ ارز و عقب گرد چهار کاناله دلار آمریکا به محدوده ۲۹ هزار تومانی، شاهد محدودتر شدن فضای معاملات غیررسمی یا به اصطلاح جولان دلالان در بازار ارز هستیم.
دلالی دلار از رونق افتاد
مشاهدات میدانی خبرنگار ایبنا از بازار ارز در محدوده خیابان فردوسی تهران و در اطراف صرافی های مجاز نشان می دهد که بر خلاف گذشته که شاهد جوسازی دلالان و نرخ گذاری های عجیب برای دلار بودیم، حالا این سازوکار نه تنها از بین رفته است بلکه دلالان و سفته بازان با علم به اینکه دیگر فضایی برای نوسان گیری نیست، در تلاش هستند تا به هر شکل ممکن ارزهای خود را که پیش تر به امید گرانی، در حساب خود ذخیره کرده بودند، به مردم بفروشند. این در حالی است که حجم معاملات در بازار غیررسمی همواره بسیار کمتر از بازار رسمی (کمتر از ۵ درصد) و نرخ های اثرگذار بر معاملات بوده است اما حالا با تدبیر بانک مرکزی برای بازار ارز، شاهد حذف این فضای منفی از اقتصاد هستیم تا در آینده با برنامه ریزی های سیاست گذار ارزی، شاهد پاسخگویی صرافی های مجاز به تمامی نیازهای ارزی متقاضیان باشیم که یکی از نتایج مثبت آن، جمع شدن بساط بازار غیررسمی و آزاد است.
در این شرایط یکی از نقاط مثبت طرح ارزی اجرا شده، عدم استفاده از منابع ارزی بانک مرکزی است و اساس کار بر مبنای ارز صادرکنندگان است. مسیری که در کنار تقویت عرضه ارز به بازار و صرافی ها، منجر به رشد صادرات غیرنفتی و ترغیب صادرکنندگان برای توسعه مبادلات تجاری با طرف های خارجی خواهد شد.
عقب نشینی چند کاناله دلار
کامران سلطانیزاده دبیر کل کانون صرافان کشور نیز در این باره در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا اظهار داشت: خوشبختانه با توجه به افزایش عرضه ارز صادرکنندگان به نرخ توافقی در صرافیهای تحت نظارت بانک مرکزی در سراسر کشور، شاهد بودیم که اوجگیری قیمتها که اکثرا در فضای غیررسمی و کاذب معاملاتی و سفتهبازی ملاحظه کردیم، با ریزش همراه شده و قیمت غیررسمی ارز از کانال نزدیک به ۳۳ هزار تومان به کانال ۲۹ هزار تومان برگشته است. این روند نشان دهنده این است که مصوبه بانک مرکزی و ورود صرافیهای سراسر کشور به چرخه عرضه و تقاضای ارز، منجر به این شده است تا مدیریت بازار در اختیار فعالان رسمی قرار گیرد و بازار دیگر نمیتواند به جهت اعلام قیمت های بالا و ایجاد هیجانات، نرخ ارز را تحت تاثیر قرار دهد و میتوان گفت که نهادهای رسمی تاثیر گذار در قیمت ارز، مدیریت نرخ را در اختیار دارند و با توجه به افزایش صرافیهای رسمی در سراسر کشور که کارگزار بانک مرکزی و بازار متشکل ارزی هستند، این قیمتها از طریق تبادلات توافقی بین صرافی و صادرکننده ارز، به درستی تعیین و با نرخ مناسب در تمامی صرافیهای رسمی سراسر کشور به هموطنان عرضه میشود.
سلطانیزاده یادآور شد: در این شرایط، هم وطنان دغدغهای برای دریافت ارز ندارند و قیمتها هم با توجه به رسمی بودن نرخها و تسهیل دریافت ارز برای مردم، قیمتهای معقول و متعادلی شده است. وی افزود: روند اخیر در بازار بیانگر این است که یک مدیریت بسیار خوبی در بازار ارز توسط بانک مرکزی، بازار متشکل و کانون صرافان در حال اجراست که امیدواریم این روند تداوم داشته باشد و بهبود پیدا کند تا تمام صرافیهای سراسر به این زنجیره متصل شوند و تمام مردم در سراسر کشور از خدمات صرافیهای رسمی تحت نظارت بانک مرکزی، بهرهمند شوند.